SCOALA POPULARA DE ARTE

Istoric

Școala Populară de Arte din Tîrgu-Mureș este continuatoarea școlii cu profil artistic, înființată în orașul nostru în anul 1908. Denumirea instituției s-a schimbat de-a lungul vremii, astfel că, în anul 1954 „Conservatorul” tîrgumureșean – unul din cele 16 conservatoare din țară în acel moment – își schimbă denumirea în „Școala Populară de Artă”, pentru ca mai apoi să primească și denumirile de „Școala de Arte” și
„Școala Populară de Arte și Meserii”.

În perioada 1908 – 1913, Școala și-a desfășurat activitatea în diferite sedii pentru ca în anul 1913, la terminarea Palatului Culturii din Tîrgu-Mureș, să fie mutată în noua clădire construită în acest scop, avînd la dispoziție săli de curs, săli de spectacol și spații pentru expoziții.

În anul 1978, Școala a primit un nou sediu, Palatul „Apollo” din Tîrgu-Mureș, P-ța Trandafirilor nr. 5, unde funcționează și în prezent, la etajele I, II și III, ale clădirii.

De la 1 septembrie 2010, în baza Hotărârii Consiliului Județean nr. 114/2010, Școala Populară de Arte devine secție în cadrul Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș.

Nouă formă de organizare nu a afectat activitatea astistică a Școlii, care continuă să funcționeze cu următoarele departamente (secții) de specialitate:
– Muzică
– Arte vizuale
– Coreografie

Rezultatele remarcabile ale școlii, se adeveresc prin numărul mare de elevi (cursanți), mulți dintre ei fiind câștigători ai unor premii la diferite festivaluri, concursuri și expoziții naționale și internaționale, unii dintre ei devenind studenți în domeniul în care s-au pregătit în Școala Populară de Arte Tîrgu-Mureș, sau pur și simplu, dobândind competențe și atitudini, educație si cultivare a aptitudinilor individuale, necesare pentru un rol activ, responsabil în societate.

pc

apollo